Κυριακή 1 Μαΐου 2011

Τι είναι τα εμφυτεύματα δοντιών;


Ο άνθρωπος ανέκαθεν ένοιωθε την ανάγκη ν’ αντικαταστήσει τα δόντια που του έλειπαν και επινόησε διάφορους τρόπος για να καλύψει τα κενά, χρησιμοποιώντας σαν στήριγμα τα υπόλοιπά του δόντια.. Κάτι τέτοιο είναι όμως αδύνατο όταν χαθούν όλα τα φυσικά στηρίγματα. Έτσι κάποια στιγμή γεννήθηκε η ιδέα των οδοντικών εμφυτευμάτων, η δημιουργία δηλαδή μιας τεχνητής ρίζας, ενός τεχνητού στηρίγματος απο υλικό το οποίο μπορεί να ενσωματωθεί στη γνάθο.
 Η πρώτη επιτυχημένη εμφύτευση ανακαλύφθηκε στις Ονδούρες και χρονολογείται στα 600 μ.Χ. Η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φώς μια γνάθο στην οποία μερικά δόντια είχαν αντικατασταθεί απο κέλυφος όστρακου σε σχήμα δοντιού. Το αξιοσημείωτο είναι οτι αυτό το υλικό, που είναι ξένο προς τον οργανισμό, είχε ενωθεί μόνημα με το κόκαλο της γνάθου!
Έκτοτε έγιναν πολλές προσπάθειες ( ιδιαίτερα τα τελευταία 150 χρόνια ) με διάφορα υλικά και τεχνικές οι οποίες όμως δεν στέφτηκαν όλες απο επιτυχία.
Όπως σε πολλές περιπτώσεις στην ιατρική, έτσι κι εδώ, μια τυχαία διαπίστωση απετέλεσε την αρχή της ραγδαίας εξέλιξης των τελευταίων ετών.
Στις αρχές της δεκαετίας του ’50 ερευνητές παρατήρησαν ότι το μέταλλο τιτάνιο μπορεί να δημιουργήσει ένα πολύ ισχυρό δεσμό με το κόκαλο, ιδιότητα η οποία θα μπορούσε να έχει εφαρμογές σε πολλούς κλάδους της ιατρικής.
Μετά από δεκαετίες συστηματικής έρευνας, τελειοποιήθηκαν τα μέσα και οι τεχνικές, με αποτέλεσμα να έχουμε σήμερα στη διάθεσή μας τα εμφυτεύματα δοντιών.




Τα εμφυτεύματα δοντιών είναι τεχνητά στηρίγματα με σχήμα και διαστάσεις παρόμοιες με τη ρίζα των φυσικών δοντιών και τοποθετούνται στη γνάθο στα σημεία όπου έχουν χαθεί τα δικά μας δόντια . Είναι κατασκευασμένα από τιτάνιο, ένα από τα καλύτερα βίο-υλικά, που χρησιμοποιείται πλέον ευρύτατα και στην ιατρική, στην κατασκευή τεχνητών αρθρώσεων, βηματοδοτών κ.λ.π. Στηριζόμενοι πάνω στα εμφυτεύματα,  μπορούμε να τοποθετήσουμε μια σταθερή προσθετική αποκατάσταση και ν’αντικαταστήσουμε τα χαμένα  δόντια.
Αν ένα αγαπημένο σας πρόσωπο ή εσείς οι ίδιοι έχετε χάσει ένα ή περισσότερα δόντια και θέλετε και πάλι να χαμογελάσετε άφοβα και να μιλήσετε με αυτοπεποίθηση, αν θέλετε και πάλι να μασήσετε ελεύθερα και ν΄απολαύσετε το αγαπημένο σας φαγητό χωρίς δισταγμούς,  τότε ίσως θα πρέπει να σκεφτείτε την λύση των εμφυτευμάτων, διότι με αυτό τον τρόπο μπορείτε ν’ αποκτήσετε και πάλι σταθερά δόντια που θα τα νοιώθετε σαν  να είναι δικά σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου