Σάββατο 15 Μαρτίου 2014

Εμφυτεύματα δοντιών και Αισθητική - Δυνατότητες και προβληματισμοί

Τα εμφυτεύματα δοντιών είναι μια πολύτιμη μέθοδος της σύγχρονης οδοντιατρικής.  Τον τελευταίο καιρό γίνεται πολύς λόγος για αισθητικές αποκαταστάσεις και για την αισθητική οδοντιατρική. 
Αλήθεια, τι είναι η αισθητική οδοντιατρική?
Κάποιος έδωσε τον ορισμό ότι είναι η τέχνη της αφάνειας, η τέχνη δηλαδή του να κρύβουμε την δουλειά μας.
Η ικανότητα να δημιουργούμε μία οφθαλμαπάτη, έτσι ώστε μια τεχνητή αποκατάσταση να μην διαφέρει σε τίποτα από τα φυσικά δόντια.

Σε μια θεραπεία με οδοντικά εμφυτεύματα μια τέτοια αποκατάσταση αποτελεί μια ιδιαίτερη πρόκληση, διότι εκτός από τα τεχνητά δόντια θα πρέπει παράλληλα να δημιουργήσουμε μια τεχνητή στήριξη και τεχνητούς περιεμφυτευματικούς ιστούς.

Για να ξέρουμε λοιπόν κατά πόσο είναι δυνατόν να προσφέρουμε στους ασθενείς μας μια αποκατάσταση με εμφυετύματα που θα μοιάζει με τα φυσικά τους δόντια, θα πρέπει να λάβουμε υπ΄όψη μας κατ’ αρχήν το γενικό ανατομικό υπόβαθρο,

θα πρέπει δηλαδή να αναρωτηθούμε κατά πόσο θα κάνουμε μια αποκατάσταση με εμφυτεύματα δοντιών όταν λείπουν όλα ή μερικά δόντια,  στην άνω ή στην κάτω γνάθο, πάντα λαμβάνοντας υπ’ όψη την σχέση των γνάθων μεταξύ τους..

Σε μια εμφύτευση σημαντικό ρόλο παίζει τελικά ποιο δόντι λείπει. Είναι πολύ πιο δύσκολο να κατασκευάσουμε μια φυσική αποκατάσταση στην πρόσθια περιοχή διότι έχουμε μία άμεση οπτική επαφή με τα δόντια και τα ούλα, ενώ τα πίσω δόντια τα βλέπουμε σε προβολή.

Στον προγραμματισμό μια αποκατάστασης με εμφυτεύματα δοντιών, σημαντικό ρόλο παίζει να ξέρουμε πως χάθηκαν τα δόντια αυτά.
Θα πρέπει δηλαδή να γνωρίζουμε αν τα δόντια χάθηκαν λόγω τερηδόνας ή λόγω της περιοδοντικής νόσου ή κάποιου ατυχήματος.
Στις περιπτώσεις τερηδόνας συνήθως δεν έχουμε απώλεια οστού και μπορούμε σχετικά εύκολα να κατασκευάσουμε με οδοντικά εμφυτεύματα μια φυσική αποκατάσταση.

Αντίθετα, στα περιοδοντικά περιστατικά και σε περίπτωση ατυχήματος, έχουμε απώλεια οστού και είμαστε αναγκασμένοι να αναγεννήσουμε το χαμένο κόκαλο, ή να κατασκευάσουμε αφύσικα μακριά δόντια, πριν καν γίνει η  εμφύτευση.
Σε πολύ προχωρημένες περιπτώσεις μάλιστα είναι πολλές φορές ιδιαίτερα δύσκολο ή αδύνατο ακόμα και να τοποθετήσουμε ένα εμφύτευμα.

Ας μην ξεχνούμε τέλος ότι υπάρχουν περιπτώσεις, όπου έχουμε μια συγγενή έλλειψη δοντιού. Εδώ δεν αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα είναι ότι χάθηκε το κόκαλο,  αλλά το ότι δεν αναπτύχθηκε ποτέ σε φυσιολογικό βαθμό, καθώς δεν υπάρχουν τα αντίστοιχα δόντια.
Σε αυτά τα περιστατικά έχουμε συνήθως μια πολύ λεπτή και υποτροφική γνάθο που θα πρέπει πρώτα ν’ αναγεννήσουμε πριν τοποθετήσουμε τα εμφυτεύματα δοντιών.

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας για την αισθητική των εμφυτευμάτων είναι τα ούλα.

Είναι σημαντικό πριν ακόμη ξεκινήσουμε μια εμφύτευση να έχουμε πλήρη εικόνα για την ποσότητα των ούλων που θα πρέπει να αναγεννήσουμε και κατά πόσο αυτό είναι εφικτό.

Βλέπουμε επομένως ότι ακόμα και αν χαθεί το ίδιο δόντι σε δύο διαφορετικά στόματα, και γίνει μια εμφύτευση, μπορεί να χρειαστούν δύο τελείως διαφορετικές προσεγγίσεις και θεραπευτικά πρωτόκολλα.

Πολύτιμο βοήθημα σε μια αποκατάσταση με εμφυτεύματα είναι πλέον οι διάφορες τεχνικές με τις οποίες είναι δυνατή η αναγέννηση οστού ή η ανάπλαση των ούλων και των μαλακών ιστών.

Μια αποκατάσταση με εμφυτεύματα δοντιών μπορεί τελικά στη σύγχρονη εποχή, να είναι πολύ πιο πολύπλοκη απ’ ότι παλαιότερα.

Όμως χάρη στις σύγχρονες αναγεννητικές τεχνικές και την πρόοδο της τεχνολογίας είμαστε σε θέση να κατασκευάζουμε μια αποκατάσταση με εμφυτεύματα δοντιών με απόλυτα φυσικό και αισθητικό τρόπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου