Τετάρτη 11 Μαΐου 2011

ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΑ ΔΟΝΤΙΩΝ ΚΑΙ ΑΙΣΘΗΤΙΚΕΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ


Τα οστεο-ενσωματούμενα εμφυτεύματα δοντιών αποτελούν αναμφισβήτητα ένα σημαντικό συμπλήρωμα της σύγχρονης οδοντιατρικής και μας δίνουν δυνατότητες, που μέχρι πρίν μερικές δεκαετίες ούτε που θα τις φανταζόμασταν.
Τα πρώτα χρόνια της κλινικής εφαρμογής των εμφυτευμάτων δοντιών, μοναδικός μας στόχος ήταν η επίτευξη της οστεοενσωμάτωσης και η αποκατάσταση της λειτουργίας του στοματογναθικού συστήματος.
Αρχικά χρησιμοποιήθηκαν σε περιπτώσεις ολικής νωδότητας της κάτω γνάθου με τις κλασικές υβριδικές αποκαταστάσεις.
 Γρήγορα όμως επεκτάθηκε το φάσμα εφαρμογής τους και στην άνω γνάθο, και στις οπίσθιες περιοχές,  ενώ έγινε εφικτή η αποκατάσταση σε περιπτώσεις μερικής νωδότητας, αλλά και σε περιπτώσεις απώλειας μεμονωμένων δοντιών.
Στόχος της σύγχρονης εμφυτευματολογίας είναι, να ικανοποιήσουμε όχι μόνο τις λειτουργικές αλλά και τις αισθητικές απαιτήσεις των ασθενών μας.
Τον τελευταίο καιρό έχουν γίνει σημαντικά άλματα προόδου στον τομέα της εμφυτευματολογίας: υπάρχουν πλέον διάφορες πλαστικές χειρουργικές τεχνικές, έχουμε στην διάθεσή μας ένα μεγάλο αριθμό από χειρουργικά και προσθετικά  τμήματα και σε συνδυασμό με τις νεότερες οδοντοτεχνικές μεθόδους είμαστε πια σε θέση κα κατασκευάζουμε δόντια στηριζόμενα σε εμφυτεύματα, τα οποία έχουν την μορφή και ανατομία των φυσικών δοντιών.
Για να φτάσουμε στο ποθητό αποτέλεσμα σημαντικό είναι να χρησιμοποιηθούν τα κατάλληλα χειρουργικά και προσθετικά τμήματα και να γίνει ο σωστός συνδυασμός χειρουργικών και κατασκευαστικών τεχνικών για το συγκεκριμένο περιστατικό.
Στόχος αυτής της ανακοίνωσης είναι να γίνει μια παρουσίαση των σύγχρονων χειρουργικών και κατασκευαστικών δυνατοτήτων της εμφυτευματολογίας, να αναλύσουμε τους λόγους που μπορεί να οδηγηθούμε σε μια αισθητική αποτυχία, ενώ με την βοήθεια κλινικών περιστατικών θα δούμε πώς με τον συνδυασμό διαφόρων χειρουργικών και εργαστηριακών τεχνικών, μπορούμε να αποκαταστήσουμε εμφυτεύματα αποδίδοντας πλήρη φυσικότητα και αισθητική.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ . ΒΑΣ.ΣΟΦΙΑΣ 35.ΑΘΗΝΑ
ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΑ ΔΟΝΤΙΩΝ
Επιστημονική εργασία που παρουσιάστηκε στο Πανελλήνιο Συνέδριο Οδοντιατρικής το 2001 στην Θεσσαλονίκη

Κυριακή 1 Μαΐου 2011

Τι είναι τα εμφυτεύματα δοντιών;


Ο άνθρωπος ανέκαθεν ένοιωθε την ανάγκη ν’ αντικαταστήσει τα δόντια που του έλειπαν και επινόησε διάφορους τρόπος για να καλύψει τα κενά, χρησιμοποιώντας σαν στήριγμα τα υπόλοιπά του δόντια.. Κάτι τέτοιο είναι όμως αδύνατο όταν χαθούν όλα τα φυσικά στηρίγματα. Έτσι κάποια στιγμή γεννήθηκε η ιδέα των οδοντικών εμφυτευμάτων, η δημιουργία δηλαδή μιας τεχνητής ρίζας, ενός τεχνητού στηρίγματος απο υλικό το οποίο μπορεί να ενσωματωθεί στη γνάθο.
 Η πρώτη επιτυχημένη εμφύτευση ανακαλύφθηκε στις Ονδούρες και χρονολογείται στα 600 μ.Χ. Η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φώς μια γνάθο στην οποία μερικά δόντια είχαν αντικατασταθεί απο κέλυφος όστρακου σε σχήμα δοντιού. Το αξιοσημείωτο είναι οτι αυτό το υλικό, που είναι ξένο προς τον οργανισμό, είχε ενωθεί μόνημα με το κόκαλο της γνάθου!
Έκτοτε έγιναν πολλές προσπάθειες ( ιδιαίτερα τα τελευταία 150 χρόνια ) με διάφορα υλικά και τεχνικές οι οποίες όμως δεν στέφτηκαν όλες απο επιτυχία.
Όπως σε πολλές περιπτώσεις στην ιατρική, έτσι κι εδώ, μια τυχαία διαπίστωση απετέλεσε την αρχή της ραγδαίας εξέλιξης των τελευταίων ετών.
Στις αρχές της δεκαετίας του ’50 ερευνητές παρατήρησαν ότι το μέταλλο τιτάνιο μπορεί να δημιουργήσει ένα πολύ ισχυρό δεσμό με το κόκαλο, ιδιότητα η οποία θα μπορούσε να έχει εφαρμογές σε πολλούς κλάδους της ιατρικής.
Μετά από δεκαετίες συστηματικής έρευνας, τελειοποιήθηκαν τα μέσα και οι τεχνικές, με αποτέλεσμα να έχουμε σήμερα στη διάθεσή μας τα εμφυτεύματα δοντιών.




Τα εμφυτεύματα δοντιών είναι τεχνητά στηρίγματα με σχήμα και διαστάσεις παρόμοιες με τη ρίζα των φυσικών δοντιών και τοποθετούνται στη γνάθο στα σημεία όπου έχουν χαθεί τα δικά μας δόντια . Είναι κατασκευασμένα από τιτάνιο, ένα από τα καλύτερα βίο-υλικά, που χρησιμοποιείται πλέον ευρύτατα και στην ιατρική, στην κατασκευή τεχνητών αρθρώσεων, βηματοδοτών κ.λ.π. Στηριζόμενοι πάνω στα εμφυτεύματα,  μπορούμε να τοποθετήσουμε μια σταθερή προσθετική αποκατάσταση και ν’αντικαταστήσουμε τα χαμένα  δόντια.
Αν ένα αγαπημένο σας πρόσωπο ή εσείς οι ίδιοι έχετε χάσει ένα ή περισσότερα δόντια και θέλετε και πάλι να χαμογελάσετε άφοβα και να μιλήσετε με αυτοπεποίθηση, αν θέλετε και πάλι να μασήσετε ελεύθερα και ν΄απολαύσετε το αγαπημένο σας φαγητό χωρίς δισταγμούς,  τότε ίσως θα πρέπει να σκεφτείτε την λύση των εμφυτευμάτων, διότι με αυτό τον τρόπο μπορείτε ν’ αποκτήσετε και πάλι σταθερά δόντια που θα τα νοιώθετε σαν  να είναι δικά σας.

ΑΙΣΘΗΤΙΚΕΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΜΕ ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΑ ΔΟΝΤΙΩΝ.




( Ομιλία του Δρ. Αλεξάνδρου Παπασωτηρίου στο Πανελλήνιο Συνέδριο της Στοματικής και Γναθοποροσωπικής Χειρουργικής 2000)  
 
Τα εμφυτεύματα δοντιών αποτελούν πλέον ένα σημαντικό συμπλήρωμα της σύγχρονης οδοντιατρικής και μας δίνουν δυνατότητες, που μέχρι πρίν μερικές δεκαετίες ούτε που θα τις φανταζόμασταν. Τα πρώτα χρόνια της κλινικής εφαρμογής των εμφυτευμάτων δοντιών, μοναδικός μας στόχος ήταν η επίτευξη της οστεοενσωμάτωσης και η αποκατάσταση της λειτουργίας του στοματογναθικού συστήματος. Όσο όμως εξελίσσονται οι τεχνικές και τα μέσα που έχουμε στην διάθεσή μας, όλο και περισσότερο είμαστε σε θέση να ικανοποιήσουμε τις λειτουργικές και αισθητικές απαιτήσεις των ασθενών μας. Σήμερα δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην αισθητική. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και όταν ένα εμφύτευμα έχει οστεο-ενσωματωθεί με επιτυχία, μπορεί να θεωρηθεί σαν αποτυχία όταν το αισθητικό αποτέλεσμα δεν είναι αποδεκτό. Στόχος αυτής της παρουσίασης είναι να αναλύσουμε τους λόγους που μπορεί να οδηγήσουν σε μια αισθητική αποτυχία, ενώ με την βοήθεια κλινικών περιστατικών θα δείξουμε πως με τον συνδυασμό διαφόρων ειδικοτήτων και τεχνικών, μπορούμε να αποκαταστήσουμε τα εμφυτεύματα δοντιών, αποδίδοντας φυσικότητα και αισθητική.